Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 6,5 милиона украинци - предимно жени и деца, напуснаха родината си заради войната. Само в България броят на потърсилите спасение е над 85 000.

Преди дни бременна украинка потърси убежище у нас, за да спаси бебето си. След дълго обикаляне по варненските болници, детето се ражда преждевременно, но изпада в кома и след 10 дни умира. Центърът за изследване на демокрацията започва проучване за хората, потърсили убежище в над 10 европейски страни след началото на войната.

"Проучването се провежда от Агенцията на ЕС за основните права. България е една от тези 10 страни, избрани на принципа на броя хора от Украйна, потърсили закрила от войната. Изследването се провежда изцяло онлайн, като въпросникът е достъпен на 3 езика и може да бъде достъпен и на Facebook страницата на центъра", заяви Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин".

На брошурата, която ще достига до украинските граждани, има QR код, който води до онлайн изследването. То е въпросник, който е направен така, че да може да бъде попълван от всяко устройство. Въпросникът е много лесен за навигация и употреба. Целта е максимален брой хора, потърсили убежище у нас, да дадат мнението си за това какво са открили в България, каква подкрепа са получили, кое работи и кое - не.

"Основната информация, която ще търсим, е в различни сфери – жилищното настаняване, образованието, здравеопазването, безопасността, равното третиране, дискриминацията, какво хората дошли от Украйна са получили като подкрепа, какви са били техните очаквания, степента на удовлетвореност от това, което са получили. Голямата цел на това проучване е да види дали този нов механизъм на ЕС за подобни кризисни ситуации работи в държавите членки. Нашите очаквания са, че в различните държави проблемите ще са различни", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него е нормално украинците да се завръщат в държавата си, защото проблемите, които виждаме в България, не са характерни само за тук. ЕС и останалите държави, въпреки усилията, са се оказали също не напълно подготвени за тази мащабна криза.

"Много е важно да се разбере какъв е профилът на тези хора. Имаме оскъдна информация на каква възраст са, знаем, че са предимно жени, много деца, за да се реализират ефективно тези програми. Очакваме да видим как ще се справи държавата с новата учебна година и възможността да се включат децата в детски градини, ясли, училища", сподели още Марков.

Той смята, че е възможно да се стигне до пълна интеграция, но условието е правителството и конкретните институции да си вършат работата. В България лоша шега ни е изиграла честата смяна на правителства. Той очаква скоро правителството да предприеме мерки по отношение на изтичащата програма на 31 август, тъй като тя обхваща доста голям брой хора.

Гостът признава, че е трудно дори в по-развити от България страни, но трябва да се вземат мерки тези хора да бъдат подкрепени дори в още един период след 31 август, за да бъдат интегрирани.

"Специално по отношение на хората, бягащи от войната в Украйна, има много остър недостиг на данни. Това не е проблем само на България. Без набиране на информация е много трудно да бъде адаптирана каквато и да е интеграционна програма. Много неща не знаем – с какво образование са тези хора, какъв език говорят, семейни ли са", посочи Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase