Снимка: Bulgaria ON AIR

Наблюдава се засилен интерес към младите български ИТ специалисти. Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации.

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase