Снимка: ВМА
fallback

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е пета от началото на 2022 година.

Реципиентът и донорът са жени – съответно на 37 и 28 години.

Трансплантацията бе извършена на 12 август и продължи близо 6 часа.

В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

В България хората искат, но никой не дава. На запад, ако искаш да получиш, трябва да си готов и да дадеш. Та толкова по въпроса..

13

конспиратор

преди 1 година

Като се има предвид факта за който спря да се говори, че в наши болници са карани донори псевдо роднини на пациенти от арабски държави, имам известни притеснения! Първо какво стана с въпросните схеми за чужденци "роднини" на други чужденци от 3-ти държави?!?! Второ кои са хората които получават органите и по какъв ред?!? Трето (хипотетична теория) - Възможно ли е да бъде предизвикана катастрофа с 28 годишна жертва, защото на някого му трябва орган?!?! Все пак сме в България!

12

Анонимен

преди 1 година

До 10, дай пример! *** си дари единбъбрек, половин бял дроб, една ретина, можеш малко костен мозък и черен дроб. Нали призововаш да сме добри. С останалото можеш да живееш. Хайде промени ни! Или е по-добре някой друг да го свърши, а такива като теб само да командорят?

fallback