Снимка: Bulgaria ON AIR

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той.

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките. От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той.

Коментари Напиши коментар

128

До 123

преди 3 месеца

Сега не е момента да ни топли парламента,защото му махнаха решетките от прозорците Трябва да се търси друга алтернатива - апример по една сопа и яко млатене по кирчовци,кокорчовци и по оцелелите от СДС,БСП,НДСВ,ГРОБ -Шайките. Вярно е,че ще се изморим от налагането,но поне ще ни е топло от раздвижването на ставите.Да не пропуснем и Безродника,който иска да"кастрира" лъва от герба на България.

127

НикогаПовечеСДС-Чума

преди 3 месеца

За мен най-евтино ще бъде да се самонастаня в сараите на Драгалевския гърбат Ай дук,защото той има изключителни заслуги, България да бъде окрадена и превърната в добре преджобена англо-краварска колония.Но Ай дука няма да ме посрещне с хляб и сол,ами ще извика милюционетите и ще ме арестуват, така че може да иззимувам и при Бай Ставри.Поне ще ме дават по телевизора как милюционетите ме измакинят от чаршафите на Ай дука.

126

Владислав

преди 3 месеца

И въпреки всичко, живота ме е научил да не се доверявам на нещо безрезервно. Комина все още седи, не съм го бутнал или затапил с гипсокартон. Защото други ден става беля с уреда или режим на тока или Бог знае какво и ще ям.......Затова засега се отоплявам с термопомпа (климатик) и имам резервен вариант, дърва за всеки случай. Дупе знае две и двеста. Като дете и без отопление през зимата съм карал, завит с родопско одеало и юрган завит през глава. Дано не се връща това време.