Снимка: Pixabay

Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, заради това, че се търси за отслабване. За това сигнализираха диабетици.

Стефан от София е с диабет тип 2 и този медикамент му е необходим, за да поддържа кръвната захар в норма. Наложило му се да отиде до Гърция, за да си го закупи. Ще му стигне до октомври. Лекарството няма заместител и се изписва на диабетно болни. Ако не се приема редовно, има рискове за повишаване на кръвната захар.

Според мъжа у нас лекарството липсва в аптечната мрежа от няколко месеца. Той сподели неофициална информация, че то се купува за отслабване.

„За конкретния продукт е изискана информация и от МЗ, и от Агенция по лекарствата – от притежателя на разрешение за употреба. Има доставки, има наличности, но във връзка със завишения интерес, се наблюдава затруднение при осигуряване от страна на аптеките към пациентите” - коментира ситуацията Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата пред NOVA NEWS.

Той припомни, че този медикамент няма показания за отслабване и трябва да се прилага само при диабет след предписание от лекар.

„За пациентите с диабет този продукт се отпуска с протокол, тъй като се заплаща от НЗОК и именно  затова е важно компанията-производител и съответно притежателя на разрешение за употреба да осигуряват регулярни доставки. Надявам се компанията-производител да може да осигури допълнителни количества, така че да няма проблем в следващите седмици”, посочи Кирилов.