Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Притеснителна статистика показва голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие. От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега. Основната причина е човешкият фактор. Оказва се, че морските бозайници са изключително чувствителни на външни влияния, особено на силни звукови вълни под водата.

Oще по темата
„Става въпрос за взривове, различни звукове, които изследват дъното за наличие на нефт. В случая знаем, че има военни действия в Украйна. Доста вероятно е от подводни взривове да се достигне такава масова смърт”, обясни пред Нова тв доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Оттам засега отхвърлят варианта делфините да са убити умишлено от хората.

Съществуват и други фактори, които влияят върху смъртността на морските бозайници.

„Морбили вирусът при тях е доста фатален. Те се заразяват масово и ако имат епизоотия, до 90% от популацията в даден район може да загине”, обясни Райков.

Учените отчитат, че макар и застрашени, на този етап няма опасност за популацията на делфините, но e добре да се съобразяваме повече с морските обитатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Бай Иван

преди 1 година

Хохлите обстрелват руски кораби, от там замърсяване с химикали, от там и толкова загинали животни, отделно изсипаха хиляди мини, благодарете на зеленото човече ;) !!!

16

Анонимен

преди 1 година

Тоз професор да се гръмне по добре! От военните действия в Украйна му умирали делфините, абе паток , нали като се чуе тътена още и духват на по безшумно и безопасно място! Кажи за незаконните сондажи и отровите които се изливат в морето!

15

Анонимен

преди 1 година

Много мрежари алчни !!!

fallback