Снимка: Bulgaria ON AIR

Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция започнаха проверки заради продажбите на райски газ по Южното Черноморие. Оказа се, че много от заведенията вече са преустановили продажбата на продуктите и нарушения не бяха открити.

Проверките започнаха от нощните барове в Бургас.

"По принцип има търсене, предимно от младите, но предлагане при нас няма. То е нещо, както беше с наргилетата, когато започнаха. Преди всичко малките се интересуват от това", каза сервитьорката Никол.

Още по темата

"Предизвикват хубави чувства, за кратко време, но хубави чувства! Вредни са, може би е правилно да ги забранят, аз лично не бих бил доволен, но най-вероятно това е правилното нещо, което трябва да се случи", смята един от клиентите.

Младежите признават, че да се снабдиш с райски газ е лесно.

"Считат, че трябва да го предлагаме. Причината е, че досега не е било забранено. Те не намират причина да не ни питат откровено", обясни собственикът на заведение Теодора Буковинова.

Проверката показа, че плажните барове в Бургас не предлагат като услуга флакони или балони с райски газ.

"Ако бяхме намерили такива налични количества райски газ, предлагани като услуга или продукт, следва да изискаме документи за проследяване на веригата на доставка. Временно се спира тази стока от продажба, докато се изясни дали тя е опасна, или безопасна", поясни гл. инспектор в КЗП- Бургас Кристина Касабова.

Проверките за предлагането на райски газ ще продължат през цялото лято по Южното Черноморие. Ще се следят и платформите за онлайн търговия. Санкциите за продавачите и за фирмите доставчици достигат до 25 000 лв.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase