Снимка: БГНЕС

Фирмите от пътния бранш започват национален протест днес, като ще бъдат блокирани за час главни пътни артерии в страната. В София ще продължи през целия ден пред Народното събрание.

В протестите ще се включи и Камарата на строителите в България заради липсата на индексация по договорите за строителство.

Неплатената сума до момента е 720 млн. лв. и върху 270 пътни отсечки в момента не се работи.

Битката на бранша в момента не е само, за да се получат неизплатените суми към строителните фирми.

"Ако Народното събрание не промени решението си от 20 април, на 30 септември България ще се окаже единствената съвременна държава в света, която няма поддръжка на своите пътища", заяви Стефан Чайков.

В спешен порядък правомощията трябва да се върнат там, където са им конституционно вменени - към Министерски съвет и на компетентните институции – АПИ и ДНСК.

Последствията за бранша, за държавата и за работещите в отрасъл „Строителство“, ще бъдат необратими, ако не бъдат взети необходимите мерки и не бъдат намерени адекватни решения в най-кратки срокове.

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ, Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ, Синдикалната организация в „Автомагистрали - Черно море“ АД, настояват за незабавно изплащане средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase