Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато законодателно не бъде забранено да се продава райски газ на деца, не можем да бъдем спокойни. Това каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Още по темата

„Ограничаването и забраната разпространението на точно тази субстанция трябва да стане бързо, защото по данни на родители, които ми пишат непрекъснато, децата системно използват райски газ“, каза Ковачева.

По думите ѝ той дори вече не се използва в медицината и по данни на лекари може да предизвика загуба на съзнание, частична парализа, дезориентация и да доведе до пристрастяване.

„Свободната употреба на райския газ на практика вреди на здравето на децата. Важно е да има и информационна кампания, с която всички те да бъдат запознати с вредите му“, на мнение е омбудсманът.

Вчера Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започва масирани и денонощни проверки по заведения дискотеки, барове за продажбата на райски газ.

„Все пак трябва да се има предвид, че това е временна мярка. КЗП може временно да обяви за опасна една стока и да ограничи разпространението ѝ, но проблемът трябва да се реши със законодателни мерки. Затова сезирах Народното събрание, като предложих мерки за ограничаване продажбата и разпространението на райския газ на непълнолетни лица“, обясни още Диана Ковачева.

Тя настоява да бъде забранена продажбата му и онлайн, защото в много случаи точно там децата се снабдяват с него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase