Снимка: БГНЕС

Учебният самолет Чесна -150, който е собственост на летателното училище в Плевен, е изпълнявал полет във въздушно пространство клас G, което е до 600 метра. Той бе прихванат от българските ВВС и не е нарушил  българското въздушно пространство, коментира Антон Георгиев, колега на пилотиралия самолетa нарушител Валери Илиев.

"Това пространство е създадено за безопасността на полети на точно такива самолети. Не се изисква нито транспондер, нито радиовръзка“,  заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му противно на стандартната процедура в подобни случаи, при която самолетите се съпровождат до военни летища, Чесна -150 е съпроводен от Миг-29 до летище "Бохот" край Плевен или до летището, от което е и излетял. След кацането на летището пилотът е прибрал самолета в хангара, а след това на място идва и полицията.

Пилотът е арестуван.

Пилотът на самолета-нарушител, Валери Илиев, е трябвало в утрешния ден да постъпи в болница за планова операция. Илиев има продължителен опит в гражданската авиация като пилот и инструктор с над 50 хил. летателни часа зад гърба си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase