Снимка: БГНЕС
fallback

Българската авиокомпания „GullivAir” спря окончателно редовните полети до Скопие (Северна Македония) и Тирана (Албания), съобщи сайтът TravelNews, позовавайки се на информация от служители на Летище София.

Проверка на сайта на авиокомпанията установи, че билети за двете дестинации не се продават.

Според информацията "GullivAir" вече е върнала трите малки самолета ATR 72 на лизингодателя, защото не може да им плаща вноските.

Авиокомпанията е прекратила резервациите за полетите по линията София – Скопие след 21 май и билети за тази дестинация вече не могат да бъдат закупени. Авиокомпанията прекрати също така резервациите за другата си редовна международна линия до Тирана от 14 май.

Oще по темата

Отново през май македонският външен министър Буяр Османи предположи, че продажбата на самолетни билети на авиокомпания „GullivAir” вероятно са спрени поради преговорите на компанията с българското правителство за субсидирането ѝ.

„Когато обсъждахме този въпрос (за откриването на въздушната линия – бел. ред.), разглеждахме две възможности. Първата беше полетите да бъдат напълно комерсиални, т.е. в зависимост от интереса от страна на пътниците. Втората включваше субсидиране от страна на правителствата, при което Република България пое върху себе си този ангажимент”, обясни Османи.

Той сподели, че според информацията, с която разполага, резервациите на билети са спрени, тъй като текат преговори между авиокомпанията и българското правителство дали ще има подкрепа от страна на България, или не.

Първият полет на въздушната линия София – Скопие – София беше открит на 26 март 2022 г. с много фанфари след дипломатически усилия, като беше съобщено, че авиопревозвачът ще извършва полети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

Идеята за възстановяване на въздушните връзки между двете страни бе предложена от българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в РСМ на 18 януари с мотива, че не е редно между двете столици да няма полети и да се налага да се лети през трети страни.

В миналото въздушната линия София – Скопие просъществува за кратко и беше закрита през 2010 г. поради финансова нерентабилност, прпипомня БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Поредтия кьорфишек на Киро и Еконта

27

Бебе

преди 1 година

Интересно какво ще каже за тези нищо не струващи самохвалковци Джуди Халваджиян?Тук някъде четох голямо хвалене и превъзнасяне от техните възможности и постижения. Би трябвало хора с пари и известност да имат и малко морал и достойнство.

26

Срам

преди 1 година

И за тези расипници, лъжци и мошенници се намират гласоподаватели. Народе продажен и оглупяващ, не ходиш ли в магазина, не зареждаш ли гориво, не мислиш ли с главата си?Вместо да помисли за всички тези твои неволи Киро реши да угоди на благодетеля си Събев и похарчи много хиляди за никому не нужна авиолиния.

fallback