Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпрос на визия, на единство в политическото лидерство е България да действа уверено като партньор на НАТО, както го правят нашите съседи. Най-оптимистичната промяна, която очаквам от българския парламент, дали този, или следващия, който се избере, е да е ясно, както бе през 1997 година, че приоритет номер едно на България е цивилизационният евроатлантически избор и гарантирането му чрез ефективно членство в НАТО. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Единадесет бивши министри, сред които и Велизар Шаламанов, подписаха призив за решителна и недвусмислена политика на България в ЕС и НАТО. Гостът коментира призива така: "Той е поставен в контекста на предстоящата среща в Мадрид и с него искаме да покажем, че има неща, които са по-важни от партийните пристрастия. Подписан е от хора, които са били министри със СДС, с НДСВ, с ГЕРБ, с БЗНС, с Реформаторския блок".

Бившите министри се обявяват за много по-категорично и по-амбициозно поведение и присъствие в отбранителните сили на НАТО, което да съответства на това, което виждаме в Румъния, в Полша и цялостния дух на консенсус в НАТО през последните седмици, особено в контекста на нарастващите преки рискове за България във войната на Русия срещу Украйна.

Гостът подчерта, че срещата в Мадрид, която ще се проведе на 28-29 юни, е среща на “най-високо ниво”, “на ниво държавни и правиталствени ръководители, подкрепени от своите министри на отбраната и министри на външните работи, и посланиците на страните в НАТО. Това е пълният формат на Северноатлантическия съвет, допълнен с участието на президента Зеленски, както и с премиерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея”.

Той заяви, че предстоят “сериозни решения” на тази среща и точно за това “Русия се опитва да промени ситуацията" именно преди нея. "Русия бърза да промени ситуацията преди срещата по три причини. Първо, след срещата в Мадрид и приемането на всеобхватна програма по същество за ускорено превъоръжаване на Украйна, украинските сили ще получат вече отдавна исканото модерно въоръжение с необходимата подготовка и това намалява рязко шансовете на Русия да напредва. За това искат да постигнат тактически напредък при превъзходство в артилерия, специално в Донецка и Луганска област".

"Има сериозни решения, които ще се вземат в Мадрид и те са от ключова важност за България. Най-важното, измеримо като следствие от тези събития, е приемане на програма за превъоръжаване на българската армия, освобождаване на старото съветско въоръжение, замяната му с оперативно съвместимо при поносими цени при възможност за участие в многонационални сили и прекъсване на връзките с Русия, заедно със затвърждаването на нашето сътрудничество с НАТО".

Румъния се очертава като основен хъб на НАТО, на американското предно разполагане в Източна Европа, заедно с Полша, заяви събеседникът. "Ние не можем да се мерим и съревноваваме с Румъния, но трябва да бъдем много тясно в сътрудничество с нея, защото само така можем да гарантираме нашата сигурност в Черноморския регион".

"Въпросът не е да се съгласим и в България да има предно разполагане, а да видим и да преценим, че в тези дефицити, които имаме в нашата отбрана, най-доброто за България в рамките на колективната отбрана е по-сериозно разполагане на многонационални сили. Ние трябва да искаме разполагане, както на самолети, така и на сухопътни сили, така и, след разрешаване на текущите проблеми в Черно море, разширяване или поне запазване на нивото на присъствие на групата на НАТО в Черно море".

Вижте целия коментар на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase