Снимка: архив, БГНЕС

Европейската статистика потвърди представата за България като евтина дестинация за алкохолен туризъм. Позиционирането на България като изгодна дестинация е за сметка на това, че работещите в сектора са лишени от възможността да получават нормални европейски заплати. Това пък поражда кризата за някои хотели да не могат да отворят, защото няма персонал. Това каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата
Според него в перспектива първото ни място в класацията означава последно място на България по конкурентоспособност по отношение на намиране на кадри. България продължава да прави социалната политика на Европейския съюз, като за сметка на ниските заплати и пенсии в туризма гости от страните от Общността идват на почивка у нас и се чувстват като царе, коментира експертът.

По данни на Евростат, оповестени тези дни, през 2021 г. в България са най-ниски равнищата на цените в група "Ресторанти и хотели", като те са 46 на сто от средното за ЕС, в групата "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" - 64 на сто от средното за ЕС, а за група "Храни и безалкохолни напитки", с 81,1 на сто от средното за ЕС, сме в тройката държави заедно с Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто).

България по ред причини заема между първо и трето място за най-евтина дестинация в Европа, било то по отделни туристически продукти, било то като кошница от продукти. В този смисъл според експерта отчетеното от Евростат не е изненада, защото страната ни от години по цени стои като много изгодна туристическа дестинация и е сред основните обяснения за бума това лято при почивките в България на гости от Централна Европа и Великобритания.

Същевременно Драганов изтъкна, че това, че сме поставени в челото на така наречените изгодни за почивка дестинации, не е комплимент, защото това означава, че страната ни за усилията, които влага в един турист, получава най-малко от останалите държави. В същото време, извън статистиката, такова е и усещането на самите туристи. Когато виждаме, както това лято, такъв огромен приток на туристи от Полша, Словакия или Великобритания, той се дължи на реклама от уста на уста за това, че България е най-доброто място за почивка съобразно техните доходи, коментира Драганов. По тази причина според експерта България отчита положителна тенденция като брой туристи, но изпитва сериозни затруднения по отношение на персонала, защото най-изгодна дестинация – с най-ниски цени, означава, че имаме и най-ниска заплата на заетите в туризма, което е причина за липсата на интерес към професията.

Хроничният недостиг на кадри в туризма е около 20–25 000 души

Хроничният недостиг на персонал в туризма в България е около 20-25 000 души годишно на фона на общо заетите в сектора и съпътстващи дейности - около 320 000. Кадрите от времето на държавния  „Балкантурист“ вече са на доизживяване, а липсват млади хора заради образователния дефицит, липсата на системата за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от държавата и бизнеса, защото той се е самодистанцирал от тази система, смята Драганов.

Балкантуристките кадри още работят, а вече са на преклонна възраст, останаха без зъби и едва се движат, защото вече сме 30 години и повече след промените. Тези хора трябва да заменим със същите социалистически мислещи кадри, които ще работят за партията и народа, а не за заплатата си, но такива вече няма, обобщи Драганов кадровата ситуация в България. По тази причина основният проблем в туризма това лято не е инфлация, цената на тока и другите стоки, а липсата на работници.

Ако през 2025 г. средната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към професията в България

Ако 2025 г. заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще имаме тотална загуба на интерес към професията в България, каза Драганов, като уточни, че това дори са данни към 2015 г. без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента средната заплата в сектора у нас е 1100 лева, същевременно работещите в туризма не са гарантирани социално, че да получат достойни пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази професия, води мизерни старини, коментира още експертът.

Той допълни, че обедняването на тези заети е свързано и с това, че работата в туризма е сезонна. Освен това парите в бранша през последните 20 години са насочени основно за реинвестиции в нови обекти, за които после пък са необходими нови кадри, а не за повишаване на доходите на работещите. По тази причина според Драганов към 2025 г. български работодател в туризма, който не може да плаща на персонала средна заплата от 1400 евро, ще бъде принуден да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и ресторантите, но е по-различна при къщите за гости, където факторът работна сила никога не е подценяван и приходите са за семейството, смята експертът.

Драганов напомни, че изследванията на британската компания "Пост офис" (Post Office) за сектора са базирани на така наречената туристическа кошница, в която влизат единадесет компонента - от цената на чадъра, през крема срещу ухапване от комари, до евтината бира. По техните изследвания, а и не само, при продължаващата тенденция на неглижиране на възнаграждението в туризма България винаги ще бъде в дъното на класацията като най-евтина дестинация, коментира Драганов.

Да не бъдем обаче накрая задраскани в менюто, допълни той.

Същевременно наблюденията на експерта показват, че европейските туристи не се притесняват да платят туристическия продукт колкото струва. Те просто се възползват от тази "криворазбрана цивилизация" от българските собственици на туристически бази, които по странен начин ги получиха по време на приватизацията заедно с цялото ноу-хау на работещите вътре и сметнаха, че могат да продължават така вечно, допълни Драганов.

Държавата прибира над 50 процента от заплата на работещите в туризма

За да могат работодателите да вдигнат заплатите обаче, е необходимо да бъде трансформирана политиката на осигуровките върху заплатите. Държавата прибира над 50 процента от заплата на работещите в сектора под формата на корпоративно подоходно облагане, осигуровки и данък "Общ доход", който работникът и работодателят трябва да платят, коментира експертът и допълни, че един работник в българския туризъм излиза твърде скъп, още преди да е започнал да изпълнява задълженията си от гледна точка на това какво работодателят трябва да плати на държавата. Затова според Драганов в другите европейски държави, където заплатите в сектора са по-високи, осигуровките и данъците са наполовина на нашите и тук е функцията на държава да се намеси, за да няма отлив на работодатели и кадри от туризма.

Надежда за бранша дава предложението ваучерите за храна да се ползват и за почивка, коментира Драганов държавната политика в туризма и изрази надежда това предложение да бъде подкрепено от повечето парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, защото то ще помогне на вътрешния туризъм. Положително се посреща и предвиденото в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще постави България като коректна дестинация през 2023 г. с решението си да плаща по 35 евро на седалка за турист. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, практика и работа, за да може средствата, давани за образование от държавата, да бъдат трансформирани в стипендии, за да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите сектори на икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase