fallback

Рекордна инфлация отчита националната статистика през месец май. Тя вече надхвърля 15 на сто, като подобен ръст не е имало от 1998 година насам. Тогава инфлацията достигна 18 на сто.

Данните сочат, че през миналия месец цените са се увеличили с 15.6%. Средногодишната инфлация за периода юни 2021 година - май 2022 г., спрямо същия период - година по-рано, е 8.1%.

За месец храните са поскъпнали с 1,8%.

В квартален магазин в Хасково хранителните продукти пристигат всеки ден с нови цени.

"Инфлацията от началото на годината досега е доста голяма, на някои неща е 30%, на други надхвърля 50%. Най-поскъпнали са основните храни - сирена, яйцата също дойдоха последния път нагоре 3,70 лв. на кора, млечните, маслата, кашкавалите, колбасите. И лютениците са доста вдигнати", сподели собственикът на хранителен магазин Камелия Ангелова.

Поскъпването най-тежко усещат възрастните хора.

"Това не е живот вече. С 370 лева пенсия, 200 лева за лекарства даваме", каза Станка Стоянова. Пенсионерите се опасяват и че инфлацията ще изяде очакваното увеличение на пенсиите.

"Държавата с най-ниските заплати и най-високите цени. Върнах се преди няколко месеца от Англия, там цените са ниски, а заплатите високи. Наистина е много притеснително", допълни Йорданка Георгиева.

Според бившия социален министър Иван Нейков пикът на инфлацията вече е преодолян. Ако обаче не бъде приета актуализацията на бюджета, възрастните хора ще получат само 6% увеличение на пенсиите.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

до 32

преди 1 година

Златото е в Русия, не в англия е църvул. Изнесено на вагони след окупацията от Русия на ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ. Дотогава Българският лев е имал ЗЛАТНО покритие, ама кво да ти обяснявам , ти си както се пишеш

28

така става

преди 1 година

когато бсп са в управлението на държавата

27

Анонимен

преди 1 година

стига с тези глупави заглавия ситуацията няма нищо общо с тогавашната

fallback