Снимка: БГНЕС

"Българският червен кръст е създаден преди 144 години, тази организация е създадена от народа, за да служи на народа", заяви пред БГНЕС д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Националния съвет на БЧК. Тя каза, че има близо 600 души, които се нуждаят от кръвопреливане всеки ден и тук тяхната роля и участие са много важни.

Още по темата

Д-р Надежда Тодоровска благодари за получената благодарствена грамота от Националния център по трансфузиционна хематология. Тя каза, че грамотата е отправена към ръководния орган на организацията - Националният съвет на БЧК.

Доброволецът на БЧК Андрей Асгал заяви пред БГНЕС, че от това, което той вижда от свои познати има доста хора, които да даряват. "Защото има одухотвореност от това да дариш кръв и да спасиш човешки живот", каза той.

Самият Андрей не дарява кръв в момента поради здравословни проблеми, но се радва, че все повече хора проявяват интерес към инициативата.

Един от участниците, който беше награден за активно участие е Иван Любенов. Той разказа, че за последните 10 години е дарил кръв повече от 30 пъти. За него кръводаряването не е просто кауза, а и нужда. Той иска да помага на всички хора в нужда и отправи послание: "Дари кръв, спаси живот".

По случай Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, Националният център по трансфузиционна хематология (НЦТХ) и Българският червен кръст проведоха тържествена церемония в аулата на НЦТХ. По време на нея бяха отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Участниците бяха наградени от д-р Надежда Тодоровска и от директора на Националния център по трансфузиционна хематология д-р Николай Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase