Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни разполага с достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира пред Нова тв зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма”, подчерта още той.

Oще по темата
По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт, още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. „Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка”, уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни”, обеща той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол. „Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят”, каза той.

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. „Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка”, обясни зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Бай Геле

преди 1 година

Анонимен #8: Така е. Троловете си скъсвате задниците от работа за жълти стотинки.

20

До ПроСоТо

преди 1 година

Продоволствена криза е и да има в изобилие, но да не можеш да си купиш. Такава криза има и в момента, а за есента не ми се мисли. Така, че не я слушайте тази Шушумига Маргаритов, ами си опичайте акъла и на площада. Те затова са го взели да плямпа врели-некипели и да бави процесите, ама като го гледам май ще ги катализира.

19

ПроСоТо

преди 1 година

Сега:...-НЕ съм "врачка" и НЕ мога да "прогнозирам" как ще се развият нещата...Мога само да коментирам това,което виждам като ПОТРЕБИТЕЛ..А то е:..-НЕ само че НЯМА "продоволствена криза",но има СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ на продукти ..Ами то едва ли не на всяка крачка ти предлагат да си купиш нещо!...Това НЕ е "продоволствена криза" !..Криза имаше след 89-та,когато всичко изчезна от щандовете за да могат нечестивите далавераджии да направят "ударите"..

fallback