Снимка: БГНЕС

Морската гара в Бургас става разпределителен хъб за украинските бежанци, които ще бъдат разселвани във вътрешността на страната. За това ще отговаря щаб в областната управа на града. 

"Тези, които ще бъдат настанени извън територията на Бургаска област, ще се изпрати автобус в съответния хотел, ще бъдат извозени до Морска гара, която вече няма да е Кризисен център, а ще работи като буферна зона за изчакване. От там ще бъдат качвани на влакове за извозване за местата за настаняване в страната", обясни зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов пред Bulgaria ON AIR.
 
Преместени наскоро от хотели в Слънчев бряг в детски лагери в Равда десетки украинки с деца днес разбраха, че отново трябва да напуснат.
 
"Надяваме се да останем тук, защото когато ни преместиха ни казаха, че това е, което може да ни предостави България като алтернатива вместо хотели, като социално място, където можем да останем до края на лятото", коментира Наталия.
 
"Буквално децата станаха от леглата и избягахме от бомбите - 6 човека! Не можем да се върнем, защото нямаме комуникации, взривиха трансформаторната станция. Продължават да взривяват, боим се да се върнем с децата", подчерта Ина.
 
От "Ученически отдих и спорт" провериха готовността на базите да приемат деца. Първите резервации са от 1 юни.
 
"Ние от самото начало сме солидарни и приехме украинците, които бягат от войната, но от тук нататък трябва да направим баланс, къде могат да почиват нашите деца и евентуално там, където имаме луфтове и нямаме резервации, да ги пригодим за настаняване на украинските бежанци", поясни изпълнителният директор "Ученически отдих и спорт" ЕАД Пантелей Мемцов.
 
Предстои съветът на директорите на дружеството да реши къде могат да останат украинските бежанци без да се смесват с лагерниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase