fallback

Един от безценните паметници на българската история - оригиналът на написаната от Паисий Хилендарски "История славянобългарска", съхраняван дълги години в Зографския манастир на Света гора, беше откраднат през 1985 г. от служители на Държавна сигурност и тайно прибран в България.

"В основата на тази срамна история стои създаването на Културно-историческото разузнаване в началото на 70-те години, когато дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, е вкарана в държавното управление, по-точно в тогавашния Комитет за култура като заместник-председател. След това го оглавява. Александър Фол е един от хората, които формират Културно-историческото разузнаване в рамките на Първо главно управление на Държавна сигурност. Това са хората, които формират партийно-държавната политика към културните ценности, свързани с България извън граница", обясни журналистът Христо Христов в ефира на "България сутрин".

Целта на това Културно-историческо разузнаване е да придобива, да краде, важни за историята документи, артефакти, уточни той.

За самото изнасяне на реликвата от Зографския манастир Христов каза, че е било благодарение на една операция, назовавана "Маратон", която продължава от 1972 до 1985 г.

"Правени са няколко опити. През 1985 г. декември месец оригиналът на Паисиевата история е откраднат от двама офицери от Първо главно управление на ДС в Атина - Венцислав Агайн и Иван Генев. Те са хората, които влизат в Зографския манастир, представяйки се за поклонници, и лъжат тогавашния библиотекар. Вземат оригинала и го подменят с фалшиво копие", подчерта журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Почти всички ценности и артефакти, които са откраднати от Първо главно управление на ДС, не могат да бъдат пуснати в оборот, тоест да ги проучват историци, тъй като са взети тайно.

"Паисиевата история е показана на Тодор Живков и е заключена в касата на началника на Първо главно управление генерал Владимир Тодоров. През 1996 г. тогавашният началник решава да се отърве от това, което му е завещано от предходните началници на разузнаването, и я предава в Национално-историческия музей", отбеляза Христов.

По думите му до връщането на Паисиевата история от президента Петър Стоянов не се е гледало с добро око на манастира "Свети Георги Зограф".

"Бяха допуснати тогава за първи път български работници да извършват реставрации там. Тогава падна едно огромно подозрение, че българското монашество е замесено в кражбата", изтъкна събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Черния

преди 1 година

Няма никакви славяни,ние сме траки

23

БМДТ

преди 1 година

Днес гледах огромната опашка пред Света Неделя, на хора чакащи да се поклонят пред мощите на Св. Св. Кирил и Методий. Топлина и радост изпълни сърцето ми. Знаете ли обаче, къде са мощите на Св. Евтимий, Патриарх Български? Няма да Ви пиша, но всеки, който се интересува от българска история, трябва да знае съдбата и житието и на Светеца, и на неговите мощи! Потърсете, интересно е.

22

БМДТ

преди 1 година

Две забележки. 1. Тази история НЕ Е оригиналът, а е препис, който дори не е писан от Паисий. 2. Историята е СЛАВНО БЪЛГАРСКАЯ, а не славЯно българска. Ясно се вижда, как буквата Я е добавена допълнително.

fallback