fallback

При избори днес ГЕРБ ще спечели с повече от 6% разлика пред Продължаваме промяната, която остава втора политическа сила. Това показват резултатите от проучване на Галъп Интернешънал, проведено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г..

То е реализирано чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е независимо.

Oще по темата
Социолозите бележат още ръст при "Възраждане", както и добър старт на новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ сред всички имащи право на глас запазва паритет, макар че сред твърдо настроените към гласуване електорати картината е различна и ножицата се отваря в полза на ГЕРБ, отчитат от "Галъп".

Сред общите нагласи на всички имащи право на глас символична е разликата между ГЕРБ (13,9%) и "Продължаваме промяната“ (13,4%). По-различна обаче е картината сред онези, които са направили твърдо своя избор да гласуват (където се изчислява бариера от 4% и се вижда кои са формациите с изгледи за влизане в парламента).

Така при избори днес, ГЕРБ биха събрали 24,9% от гласовете срещу 18,2% за „Продължаваме промяната“. ДПС и "Възраждане" са изравнени, съответно с 11,1% и 10,5%.

Социолозите обаче отчитат, че при „Възраждане“ може да се очаква и известен „скрит вот“ в реална изборна ситуация и хора, които не декларират, че ще гласуват за тях, всъщност да го направят пред урните. При ДПС пък следва да се има предвид потенциалния вот от Турция.

На пето място се нарежда БСП има 9,7% от "твърдите" гласоподаватели. Тук ясно проличава високият старт на формацията на Стефан Янев – с 5,6%, следвана от ДБ (5,5%) и ИТН (5,4%).

Под чертата остават ВМРО с 1,5% и "Изправи се, България" – с 1,1%.

Така, ако изборите бяха днес, формациите, влизащи в парламента, биха били осем.

Изследването е независимо и финансирано от "Галъп интернешънъл". Вълната на интервюиране е сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

244

Анонимен

преди 9 месеца

Копейкин нещо слаба ракийка

243

Фло

преди 1 година

Съвсем скоро ДБ-тата няма да ги има изобщо в проучванията хаххаха

242

Bg.

преди 1 година

Всички от ГЕРБ и ДПС са за затвора....

fallback