Снимка: БГНЕС

Покрай започването на абитуриентските балове МВР засили контрола по пътищата и по заведенията.

За голяма част от абитуриентите завършването на средно образование е начин да покажат, че вече са пораснали. Такъв е и случая при Дария Ковачева от 157 СОУ.

"Може би аз съм един от хората, които няма да профучат през "Александър Невски" по баловете, защото просто в това не намирам никакъв смисъл", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Смисъл тя и съучениците ѝ намират в пътя, по който мечтаят да продължат. А той започва от класната стая.

"Ще ми липсва, защото това са едни години, които никога няма да се повторят повече. Най-много ще ми липсват хората, с които учих 5 години. Не ученето, със сигурност", споделят дванадесетокласниците.

И вече като възрастни те са напът да научат първите си важни уроци.

"Със сигурност не трябва да се качваме по колите пияни и мисля, че другото е само забавление. Ще пием колкото да се забавляваме", смята Станислав.

А за това ще следят контролните органи, които ще имат грижата за безопасното протичане на абитуриентските балове.

"Това, че някой празнува, не означава, че той трябва да нарушава правилата. Призовавам всички абитуриенти, които сами управляват МПС, да правят това без да са употребили алкохол или наркотици, да използват обезопасителните колани, да не се показват през прозорците, люковете и всякакви други отвори", заяви Мария Ботева от "Пътна полиция".

И докато тенденцията с шофирането след алкохол от дванадесетокласници намалява, модата с дрифт на пътя все още е опасно забавление. Така дни преди баловете си двама абитуриенти от Бургас се сдобиха с глоба от 3000 лв. и се разделиха с наскоро издадените си шофьорски книжки за една година.

По време на баловете миналата година са съставени над 100 акта и 150 фиша за нарушения на правилника. След празнуването Дария си пожелава да стане учителка, а Станислав – ветеринарен лекар.

По думите ѝ е важно "човек да се чувства добре първо в собствената си кожа и да прави такива неща, които го удовлетворяват, и да е щастлив от това нещо".

На 24 май се очаква да има най-много балове, като на съответната дата над 30 училища в София ще имат празник.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 месец

До нашите деца бъдеще и вече абитуриенти да сте най вече здрави и умни !

24

Да са живи и здрави

преди 1 месец

младите!Както искат така да ме четат,и така да ме разберат!Най-хубавите ми спомени са от ученическите ми и от студентските ми години в София!?Единственото,за което съжалявам е,че не съм залягал на учението докрай,особенно сега,когато има толкова възможности,сили и средства и у нас,и в чужбина!?Драги младежи,сега ви е времето да си поживеете,но с ум и разум,без да се увличате прекомерно по-алкохола и наркотиците,като умело съчетавате полезното с приятното,докато все още "мама меси и тати носи"!?

23

Анонимен

преди 1 месец

До Що така, бе, Миме? И при мен така.