Снимка: Bulgaria ON AIR

Как ще бъдат прецизирани мерките в помощ на бизнес и потребители?

"Следващата седмица започваме разговор в тази насока. Изключително важен разговор, защото всички граждани очакват да разберат по какъв начин ще успеем да ги подпомогнем в тези много трудни времена. Преди 2 седмици предложихме нашите мерки. Надявам се на следващата среща в конкретика да обсъждаме всяка една от тях", каза депутатът от БСП Вяра Емилова в студиото на "Денят ON AIR".

От БСП са срещнали подкрепа за увеличаване на минималната работна заплата и за намаляване на ДДС-то на основните продукти.

"Ние предлагаме таван на регулираните стоки, предлагаме премахване на акциза за газ, а подкрепата за българския бизнес от 300 лв. на мегаватчас да продължи. Това е мярка, която е в подкрепа. Със сигурност на никога парите не стигат, защото инфлацията изяде много голяма част от средствата и тази криза няма да приключи бързо", допълни Емилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ близо 2 млн. са засегнати от ниските пенсии.

"Нашите пенсионери изнемогват. Това, което каза министър Гьоков по-рано днес, е, че пенсиите няма да бъдат по-малки от тези, които са в момента с увеличението плюс Ковид добавката. Но ще има още една добавка, която ще компенсира инфлацията. Към министерството има екип, който се занимава изцяло с преизчислението на пенсиите. Министър Гьоков каза още, че се разглеждат около 10 варианта. Трябва да изберем този вариант, който по един или друг начин ще удовлетвори нашите пенсионери и трябва да има синхрон с бюджета", подчерта народният представител.

Тя е категорична, че в коалицията има чуваемост по всички социални проблеми.

"Майките с деца с увреждания също имат своите искания и претенции към социалното министерство. Присъствахме на много от техните протести и зная как живеят тези жени. И колко е тежко. Макар и минимално, успяхме да увеличим помощите, които са към тях. Проблемите, които са се трупали в социалната сфера, са огромни", добави Вяра Емилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase