Снимка: Dnes.bg, архив

На 6 май православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.

В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година няма да има военен парад. Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

Водосветът ще започне в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase