Снимка: БГНЕС
fallback

Конституционният съд образува дело по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС за установяване на противоконституционност на разпоредбите на Решение на Народното събрание за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20.04.2022 г. Това става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

Припомняме ви, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати само половината от дължимите суми на пътните строители.

Докладчик по делото е съдия Атанас Семов.

С внесеното искане, депутатите настояват пред съда решението на парламента да бъде обявено изцяло като противоконституционно.

Oще по темата
То е свързано с това АПИ да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г.. Според решението останалите 50 процента трябва да се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според народните представители, въпросното решение на Народното събрание нарушава принципа на право на защита на гражданите, принципа на независимост на съда и принципа на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

опетков

преди 1 година

До Иван Цялото упражнение е резултат от безхаберието на новите управляващи и неумението им да управляват. Не е работа на НС да се занимава с текущото управление на държавата. Естествено е, че е противоконституционно НС да се намесва в сделките между две дружества. Дружеството поръчител се предполага има достатъчно компетентност да реши дали изпълнителя е изпълнил условията на договора. В случая "колегите" от ПП забиват нож в гърба на бай Гроздан и сами режат клона на който са седнали.

7

Анонимен

преди 1 година

учи мама за да не работиш. ама като завършите и видите какво представлява средния бачкатор на заплата ще ви стане кристално ясно защо го наричат човешки 'капитал', а трудовия пазар е буквално 'пазар' за некъпани и пр0сти роби, а пък кредитната демокрация е каишката около врата им

6

до 9

преди 1 година

финализирането и приключването предмета на сделката се извършва от комисия и протокол за двете страни. нормална практика, защитаваща и двете страни от бъдещи претенции. няма новина тука. зависи как са подписани договорите

fallback