Снимка: БГНЕС

България може да се раздели с руския газ завинаги. Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром". Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър" по Бтв.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла газа, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България.

Това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. Трябва ли заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни, попита Николов.

"Не бих казал, че "Мет енерджи" има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", каза още Николов.

Той обясни, че "Булгаргаз" не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага. Цената сега нямаше да е по-евтина, ако бяхме резервирали по-рано. "Пазарът в Европа е отворен. Фирма "Мет енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Тя ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз".

Цената на газа до юли зависи от анекс към договора с Азербайджан, без него цената от 1 май щеше да е по-ниска. Заради този анекс имаме 370 млн. евро пропуснати ползи, обясни Николов, визирайки отказът на предишния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов за количества от Азербайджан за България до юни.

"Николай Павлов е отговорен за подписване на анекса. Кой му е давал насоки не знам. Доколкото знам, последният анекс сам си го е решил", каза Николов. И отрече подписването да се е случило по времето, когато той беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство. Анексът е подписан през септември, а служебният премиер Стефан Янев освобождава Николов на 13 август.

 "Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", каза Николов, така че не е ясно дали по тръбата може да потече газ от 1 юли.

Той коментира и доклада на БЕХ, според който строителството на интерконектора е било "на юруш" и в нарушения на процедурите. Николов заяви, че проверката е била поръчана от сегашния кабинет, защото фирмите изпълнители са били избрани от ГЕРБ.

По повод смяната на шефа на НЕК и назначаването на Мартин Георгиев в петък, Николов увери, че процедурата е била съобразена със закона, а Георгиев имал експертиза на високо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase