Сред основните причини цените на торовете да са се увеличили повече от два пъти от миналата година до днес са повишаване на цените на енергоносителите, ограничено предлагане и смущения във веригите на доставки. Това заяви търговецът на торове Станимир Родев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му увеличението е доста повече от два пъти, като за азотните торове е минимум 4 пъти в сравнение с година назад, а за всички останали торове е от порядъка на 2-3 пъти.

"Заявката за спиране на газ веднага се отрази на нашите заводи. Те спряха продажбата, чуха се нови неофициални цени, има несигурност", допълни той.

Родев посочи, че увеличение на газа от 20-30% ще доведе до минимум 10-15% увеличение на цената на азотните торове. От думите му стана ясно още, че завода за торове в Девня са по-независими, докато при този в Димитровград зависимостта е пряка и при тях спиране на газа ще бъде пагубна.

"Стопаните са ограничили с 50% използването на торове. А това се отразява на производителността", обясни той.

Станимир Родев не смята, че ще има сериозен спад като добиви. "Когато си торил 10 г. както трябва, леко намаление на торовете не е пагубно за културата. Но ако това се повтори, ще има сериозен срив на добивите", подчерта той в "България сутрин".

Той предупреди, че от бранша ще настояват да не се спира подаването на газ. Ако спрем един завод за месеци, последващо пускане е много трудно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase