Снимка: Ирина Матеева, БЗДП

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе кампанията "Ние броим врабчетата".  Датата е 30 април, събота.

Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg. Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на "градските разбойници", местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, съобщава БНР.

Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща.

Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase