Снимка: архив, БГНЕС

Народното събрание отваря вратите си за граждани днес, съобщиха от пресцентъра на парламента. Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Гражданите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще посрещне първите посетители на официалния вход на парламента в 10:00 часа. Сред тях ще бъдат и специалните гости на събитието - студенти по „Право“ и „Българска филология“ от Софийския университет и по „Право“ от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 Средно общообразователно училище „Христо Ботев“.

В Клуба на народния представител посетителите ще могат да разгледат изложба, която представя интересни факти, снимки и документи, свързани с Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Ще бъде излъчен и документалният филм „Премеждията на свещената книга“.

В пленарната зала на Народното събрание за гостите на институцията ще бъде излъчен документалният филм „Щрихи от първия български парламент“, Търново, 1879 г.

По повод Деня на Конституцията президентът Румен Радев посочва в специално обръщение, че днешната ни Конституция урежда стабилна институционална рамка на представителната демокрация, защитава равенството и основните права на гражданите.

Радев пожелава на всички български юристи решителност в защитата на основните конституционни принципи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase