Активисти на ПП "Възраждане" свалиха поставено украинско знаме на храма, където от началото на войната в Украйна са приютени бесарабски българки. Знамето отново е поставено на мястото му, а местният свещеник е категоричен: ще остане там до края на военните действия.

Първият храм в България, приютил майки с деца, бягащи от войната в Украйна, е църквата в Несебър. В знак на съпричастност са поставили и украинското знаме, обаче преди два дни то е било свалено, предадоха от Bulgaria ON AIR.

"Те бяха агресивно настроени, особено момичето. Попитахме какво правят, защо свалят знамето? Тя ни отговори, че имат всички разрешения. Започна да се държи агресивно, каза да говорим само на български, защото сме се намирали в България", сподели Калина.

Решението да сложи украинското знаме на храма е на отец Петър. След инцидента, свещеникът го поставя отново на църквата и призовава за смирение.

"След два дни е Вход Господен! Бог влиза в Ерусалим и трябва да бъдем добри, да се покаем, да се изповядаме. Тези хора са дошли в църквата не да се покаят, а да извършат безчинства. Кому пречи това знаме?", попита отец Петър.

Зведелина Каравелова от "Възраждане" коментира, че църквата няма право да се политизира. "Всяко духовно лице е длъжно да се моли за душите и от едната, и от другата страна. През изминалите години в света са започвани и осъществявани десетки войни, но при нито една от тези войни на българска църква не се е веело знаме, различно от българското".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase