Снимка: архив, БГНЕС

Представители на пътно-строителните фирми излизат на национален протест с искане за изплащане на дължимите от държавата суми за извършена от тях дейност. В София протестните действия ще започнат в 9 ч. на пл. "Народно събрание".

Посочени са и над 20 точки за протест по републиканската пътна мрежа, където се очакват блокади от 11 ч.

Над 1 милиард лева задължения има държавата към пътно-строителни и пътно-поддържащи фирми за вече извършени ремонти по републиканската пътна мрежа, казаха от Българската браншова камара "Пътища".

На протеста днес се очаква да присъстват представители на над 86 фирми, заети в сектора, като не се предвижда на площада пред сградата на Народното събрание да паркират тежкотоварни камиони.

Още по темата
Инженер Георги Златев, член на Контролния съвет на ББК "Пътища", обясни още: "Бизнесът го е грижа повече за пътищата, отколкото управляващите, защото бизнесът, теглейки кредити, използвайки своя финансов ресурс, е извършил ремонти, крайно необходими, а в крайна сметка държавата, или по-скоро ръководителите на държавата използват какви ли не процедурни похвати. Сега щели да дават договорите на Антикорупционната комисия, това сериозно ли е?", каза инж. Златев пред БНР.

От браншовата камара казаха, че състоянието на пътната мрежа не е добро. След края на зимния сезон по пътната настилка са се появили много дупки, включително по автомагистралите.

Повредените ограничителни системи от пътнотранспортни произшествия не се ремонтират, а сега със затоплянето на времето тревите и храстите не се поддържат, а това крие риск от възникване на пътно-транспортни произшествия.

"Всичко това не се възлага от страна на държавата, респективно не се изпълнява и от пътно-поддържащите фирми, които без изрично възраждане нямат право да извършват каквито и да е дейности по пътищата", каза още инж. Златев.
 

Коментари Напиши коментар

21

БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

преди 11 месеца

Тия 600 000 000 лв народна пара ще ни дойдат дюшеш. Яко пълним шкафчета

20

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРЕЦАКВ

преди 11 месеца

Прецакването продължава......пътища няма и пари няма......кво е това управление

19

Анонимен

преди 11 месеца

От три месеца нищо не се строи..застой пълен...и в управлението. Само цените яко нагоре