Снимка: БГНЕС
fallback

"В България за последните 100 години е имало 70-80 случая на торнадо, за миналата година бяха три-четири. През последните години има зачестяване. Нищо чудно в Европа да има бури с трагични последствия", предупреди климатологът Симеон Матев пред NOVA NEWS.

Според него торнадата в САЩ не са нещо невиждано, но им предстоят и по-тежки дни. "Заформя се пореден вихър, който ще донесе сняг в северните щати и гръмотевични бури с торнада в южните. Там е географски подходящо за възникването им. Броят им е намалял, но са станали по-силни", посочи той.

По думите му от Мексиканския залив и от Канада се сблъскват топли и студени въздушни маси, а тогава в централните и южни щати възникват мощните бури, отключващи торнадата. "Периодът на торнадата е между март и октомври, но имаше опустошителен ураган през декември, а това се дължи на климатичните промени", обясни Матев. И допълни, че освен топлия и влажен въздух за торнадо е нужно да има и студен въздух от канадските прерии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Оффф

преди 2 години

Не съществува "торнадо" в България. То и в Европа не съществува. Аре малко да се върнем към физиката в 7-ми /или не помня кой точно/ клас.

7

Анонимен

преди 2 години

При нас ще се заформят огромни градушки, като от миналата година, защото и тогава въздушното ни пространство се ползваше от "чужди" и забраняваха да стрелят против град, а тази година след като се напълнихме по летищата из цялата страна с чужди самолети, хептен нищо няма да изстрелят против градушка. Чака ни лош климат, заради "нашите приятели от САЩ". Хем без земеделски реколти ще сме, хем с разбити коли. Това ако не е минаване към ЕКО здраве му кажи.

6

Иван

преди 2 години

Този "климатолог"да си скъса дипломата ,в България няма торнадо има смерч,релефа не позволява да се образуват торнада а локални краткотрайни смерчове.И това го учехме в училище още.Явно нивото на образованието толкова е паднало ,че даже и да мислят не могат .Климата се промени постоянно ,той не е константа така е и с полюсите на земята променят се във времето ,явно мантрата с климатичните промени е доста доходоносна за някой.Така преди 30 години плашеха с озоновата дупка че земята ще умре .

fallback