Снимка: Bulgaria ON AIR

Зловеща находка в Бургас. Откриха мъртви делфини от защитен вид в контейнер за отпадъци. За случая е уведомена Окръжната прокуратура в Бургас.

Сигналът за двата мъртви делфина е подаден в 3 часа през нощта на зеления телефон на екоинспекцията в Бургас. Експертите констатират, че по гърба на бозайниците има разрези от 63 см.

"Разрезите са от човешка намеса. Просто има разрез на гърба, извадени са рибиците и няма никакви други липсващи части от делфина", обясни гл. експерт от дирекция "Биоразнообразие" Милена Ярмова.

По гръбните перки на мъжкия екземпляр са установени и следи от рибарска мрежа. В рибарското селище край Бургас казват, че когато делфин попадне в мрежите им, го пускат. Припомнят, че даже организират спасителни акции, тъй като често делфини влизат в каналите да търсят покой.

"Двата делфина са от вида муткур, който заедно с обикновения делфин и афалата са трите защитени вида в Черно море, където е забранено тяхното преследване, убиване, тъй като са включени в книгата на Биологичното разнообразие", обясни Ярмова.

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase