"Това е началото на удара. Ще има между 2 или 3 пъти намаляване на БВП-то, инфлация, която може да бъде потисната от Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ, но за сметка на растежа. И което е най-тежкото и трудно може да се предвиди - каналите на доставка. В момента са подложени на тотално деструктуриране. Същевременно се формира нов свят, в който Саудитска Арабия започва да продава и да държи на отношенията с Русия. Продава петрол в юани", каза проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Китай влиза в играта с Русия.

"Започва да продава китайски стоки на Русия в юани. Дали това беше отчетено от САЩ и Европа, не съм сигурен. Една част от тези санкции имат ефекта на бумеранга. За петрола можеше да се приемат геополитически мерки, които да не допуснат повишаване, защото предстои още повече. За газа единственото, което може да се направи, е да не се прекъсват връзките с Русия", допълни проф. Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че става въпрос за процент, който няма как да се компенсира.

"Замяната за втечнен газ може да стане само за брой години. Тук трябва да се строят нови терминали, нови кораби, трябва да направим съвършено нова инфраструктура. В края на миналата година бяха направени големи политически пропуски, можеше да се намери решение, можеше да няма война. Защото големият печеливш от цялата тази дандания няма да е Европа. Тя ще е големият губещ, и САЩ ще са губещи", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

А един от големите печеливши са Китай и Саудитска Арабия.

"Обединените арабски емирства почти не си позволяват да гласуват срещу Русия. Саудитска Арабия е изключително внимателна. Вече е време да си дадем сметка какво става с икономиката на Европа, ние трябва да мислим за това, че настъпват кризи. За инфлация, ако говорим с цифри - това, което е в момента, плюс 15%. Нашата инфлация е над европейската", посочи е проф. Александър Томов.

Той е категоричен, че армията ни е съсипана: "Бесен съм. Няма какво да дадем на Украйна, това е вярно. 2000 каски, 2000 бронежилетки - смешно е."

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase