Снимка: БГНЕС

Европейската комисия, Европейският парламент, посланиците на страните членки на Европейския съюз, на Великобритания и Съединените щати, както и Консултативният съвет на европейските прокурори ще бъдат информирани за системното следене и заплаха за живота на магистрат от Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не съобщи името на прокурора, но каза, че от една година той е с охрана заради предишни заплахи.

"В държава членка на ЕС магистрат получава заплахи за своя живот и то затова, че си върши работата. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии“.

Още по темата

По-рано Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за системно следене и заплаха за убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

Вчера служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател..

 

В плика са открити патрон, няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, в което е пребивавал магистратът. Пликът със заплахата е бил адресиран лично до него, без посочен подател.

Сийка Милева определи случилото се като недопустимо. Каква е целта - магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения, попита риторично тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase