fallback

Икономистът проф. Красимир Петров прогнозира, че годишната инфлация ще бъде около 30%. На фона на това правителството обяви, че подготвя нови антикризисни мерки.

"Между 20 и 30% е моята прогноза, около 25-30% е за стоките от първа необходимост. Ключовата величина е цената на тока за потребителите. Видяхме какво стана с тока за бизнеса, с газта. Наблюдаваме нефта, който ще продължава да се покачва до 110-120 долара. Проблемът, който ще доразвихри инфлация е, че Шанхай е под пълен локдаун, което означава, че ще има проблем с корабите и доставките", обясни проф. Петров в "България сутрин".

И отбеляза, че думата "компенсация" всеки българин трябва да си я превежда като инфлация. Компенсацията от правителството означавала, че похарчва пари, които няма и които идват на кредит.

Oще по темата
"Те са без покритие, а всяко харчене на дефицит е свързано с инфлация. Сега правителството прави всичко възможно, за да подклажда допълнително инфлацията, която се разгаря. В момента решаването на един проблем прави стария проблем два пъти по-сложен. Чрез тези компенсации правителството ускорява тежката и болезнена инфлация", каза още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според икономиста решението е затягане на коланите на всички нива. По думите му, държавата трябва да затегна харчовете, а БНБ трябва да наложи ограничение на търговските банки по отношение на кредитирането.

"Стигнахме дотук, защото вземахме макроикономически мерки на фискално и кредитно ниво. Сега си сърбаме попарата от последните 2 години. Това, което се случва сега, няма нищо общо с Путин. Твърде бързо се разрастват парите в обращение", подчерта проф. Петров.

Прогнозата за му за 4,5 лв. за литър бензин през летния сезон стъпва на прогнозната цена на нефта. Не е изключено цената на горивото да скочи до 5 лева, посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 2 години

Професора е прав в едно нещо,за да се спре инфлацията е нужно да се ограничи и харченето.Няма как да се харчат пари и да се хвърлят милиарди и да чакате ниски цени.Мача е игран в САЩ през 70,те.Тогава Пол Волкър вдига лихвите до 20%,американеца остава с по малко пари в джоба,да докарва и криза,но после излизат по силни .Правителството ни бута към още по голяма инфлация.

42

Анонимен

преди 2 години

Малко е щом актуално сте все още за Украйна! Нека стане цената поне 10 лева, да видим дали егоистичните украинци ще помогнат? Много опростял народ - даже е видно вече!

41

ЦК на КПСС

преди 2 години

До 32 :И като си купиш тези рубли къде ще ги харчиш?Или си мислиш че като отидеш в централната банка на Русия, срещу тях ще ти дадат злато?Направо ще ме спукате от смях.Навремето, който помни официалният курс на БНБ за долар беше под един лев.Само дето не ти даваха да си купиш а курсът на черно беше от 3 до 4 лева . Ако ти е толкова зор , пали колата и отивай в Москва да си купиш рубли . Ама си приготви твърда валута-долари , евро , че се съмнявам да ти вземат левчетата.

fallback