Снимка: БГНЕС
fallback

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността". Това каза пред НОВА Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", бивш зам.- министър на образованието.

"За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка на училищата. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко", каза още той.

Oще по темата
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Диян Стаматов заяви, че увеличението на заплатите за учителите ще е различно за отделните населени места и отделните училища.

"Методиката следва брой на ученици, брой на паралелки и отделното училище. Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 години

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева ..." >>> Интересно колко трябва да е средната заплата, ако е такава заплатата на млад учител?! А колко трябва да е средната пенсия? Максималната пенсия и тя ли трябва да е 2000-2500 лева или трябва да е 5000 лева?

54

Анонимен

преди 2 години

Този на снимката що не вземе да се гръмне. Откъде пари бе, като икономическият растеж пада. Трябва да се намаляват заплатите, а не да се увеличават.

53

One Driver

преди 2 години

Да,и да преподава изключително важните предмети изобразително изкуство и музика. Ава на,и той учител,млад.Нали се сещате,за онази приказка за лудия и баницата....

fallback