Снимка: БГНЕС

"Очакваме през лятото да има документ, който ще е готов за обществено обсъждане и след това се надяваме преди края на годината да има утвърден план за парк Рила". Това обяви директорът на парка Владимир Милушев. съобщи БНР.

Срокът на стария план за управление на Национален парк „Рила“ изтече през 2013 година, а новият проект така и не беше приет заради сериозни критики от природозащитните организации и местното население, живеещо около парка.

Още по темата
В момента се изчистват всички конфликтни точки и предстои планът да бъде обявен за обществено обсъждане, заяви директорът на парка.

Друга важна задача пред новото ръководство на Национален парк „Рила“ е подготовката за активния летен сезон в планината, като основен акцент е да се намери балансът между опазването на околната среда и натиска на туристопотока върху защитената територия:

"Започваме още сега да планираме летния сезон, а и управлението на посетителите. Започнахме да мислим варианти придвижването на туристите да става по по-щадящ за природата начин", каза още Милушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase