Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов предлагат датата 4 април да стане ден без тролове и коментари в социалните мрежи.

"Информационната среда става все по-замърсена и всеки от нас трябва да има отговорност да я поддържа чиста. Покрай войната изпълзяха много тролове, наводниха информационното пространство с откровени глупости, дезинформация и лъжи. Предлагаме на 4 април, ако не за цял ден, поне за 40 минути да изключим възможностите за коментари и да покажем, че трябва да се преборим с тази информационна вълна", посочи доц. Христов в "България сутрин".

Според него сме отворили кутията на Пандора и всеки е решил, че има свободата да пише каквото си иска. По думите му обаче, свободата на словото не е да пишеш каквото си искаш, а умението да споделяш подкрепени факти, които не ограничават свободата на други хора.

"Социалните медии отдавна не са възможност да водиш свободно диалог. Превърнаха се в арена на сблъсъци и пропаганда. Трябва да опитаме да си върнем нормалността. Проблемът на този тип говорене е, че създава шумотевица около непроверени факти. Действа принципът на спиралата на мълчанието. По-шумната група се изявява повече. По-малко шумните постепенно започват да се затварят в себе си. Това не означава, че по-шумните са повече. Най-добрата противоотрова е да не мълчим", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков се съгласи, че по-чуваеми са по-шумните.

"Хилим се на неприлични новини. Тази наша инициатива няма задължителен характер. Не е атестат за отговорно поведение. Даваме си сметка, че аналоговото и дигиталното ни поведение на моменти се размиват. Не може да си мислим, че оставаме без последствия за думите и действията. Защо нашата инициатива да не помогне на социалните мрежи да си подобрят алгоритмите?", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че фалшивите новини убиват, а цели групи от хора взимат погрешни решения.

Любомир Аламанов отбеляза, че една от идеите им е да напомнят, че няма права без отговорности. Експертите по кризисна комуникация имат идея да предложат нов обществен договор на комуникация в социалните мрежи.

"Отбраната срещу такъв тип вербално насилие не е цензура. Когато някой се смее на новина за починали хора, това не е човешко. Културните хора ще се дръпнат и ще отстъпим полето на комуникация на тролове и простаци", подчерта той.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase