Украйна е готова да обяви неутралитет, ако това доведе до мир, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Има ли скоро надежда за край на войната?

"Виждам възможност за продължаване на преговорите, макар че не мисля, че военните действия ще спрат толкова бързо. И двете страни се опитват да постигнат колкото може повече успех на бойното поле, така че да могат да консолидират след това териториалните завоевания. От една страна, Украйна да си върне територията отпреди инвазията на Русия. От друга страна, Русия да постигне поне гаранция за това, че ще има ръка върху Крим и Донбас", коментира преподавателят по Международни отношения и европейски политики в университета в Маастрихт д-р Петър Петров в ефира на "България сутрин".

Още по темата
"Труизъм е това, че Украйна не може да стане член на НАТО. Това беше ясно от 2008 г., когато Франция и Германия блoкираха декларацията за подкрепа на план за членство на Грузия и Украйна", подчерта събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Като основни цели на Зеленски д-р Петров изтъкна спиране на огъня, гарантиране на сигурността на Украйна след войната и възстановяване на нейния суверенитет и териториална цялост.

"Русия дава знаци за това, че са възможни компромиси на масата на преговори, но това не означава, че тя е отстъпила или че ще спре бойните действия в краткосрочен план. Русия ще продължи да натиска да максимизира това, което е успяла да спечели на бойното поле", смята той.

Според д-р Петров е важно за Путин да представи пред руското общество и пред света, че той е успял. Ученият е категоричен, че ако Украйна падне, ще има много повече заплахи Русия да продължи експанзиционната си политика.

"Пропукването на руския режим отвътре е възможно, ако кръгът около Путин започне да губи вяра в него", уточни той.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase