Снимка: БГНЕС
fallback

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините.

Месец преди Великден цената варира между 19.90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм. По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.

Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Ценности

преди 2 години

Орал, сял, копал, тетирал, прибирал, съхранявал, произвел,доставил-цена 2.85 лв , търговецът, поставил само етикета-6.99 лв.Пазарна икономика. Мляко-на производителя-стотинки-на търгаша - милиони. Същата работа и с агнешкото. Ценности далавераджийски одобрявани и озаконявани все от управници.Изпълнители шмекери и тарикати-чаламбите на управниците.

77

ало

преди 2 години

вие сте глупави, на великден според църквата не се яде агнешко а се коли кокошка,пуйка-птица

76

БСП...ФОРС МАЖОРЕТКА

преди 2 години

АЛО, БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ. С ТИЯ ЦЕНИ НИ ОБРИЧАТЕ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ....

fallback