Снимка: Bulgaria ON AIR

Родители алармираха в студиото на "България сутрин" за дискриминационни критерии за отпускане на сензори за деца с диабет. Последва реакция от страна на Комисията за защита от дискриминацията, която излезе със становище по поставения проблем.

"Въз основа на вашето предаване стане известен фактът, че имаме такъв проблем в държавата. Имаме пълно съвпадение с исканията на родителите. КЗД счита, че лошият гликемичен контрол - по-голям или равен на 8, не е обективно оправдан. Част от този лош гликемичен контрол са недостатъчните усилия, които страдащото от болестта лице полага", коментира пред Bulgaria ON AIR Орлин Колев, който е член на КЗД.

Той посочи, че има 5 критерия за балообразуването за тези сензори - част от тях са задължителни, други може да не бъдат изпълнени.

"Необективен критерий е лица с аутизъм или Синдром на Даун да не могат да лекуват другото си заболяване. Няма правна, медицинска и житейска обосновка децата над 6 години да не могат да ползват тези сензори", подчерта Колев.

Становището на КЗД е адресирано към НЗОК, които по собствена преценка могат да променят настоящите критерии. КЗД може да задължи ответната страна в едномесечен срок да приведе критериите, следва органите да приемат препоръката като акт на помощ, стана ясно още от думите му.

"Написахме открито писмо, което беше адресирано до всички възможно институции, единствено КЗД реагира бързо и са на мнение, че има дискриминация относно сензорите и критериите. Гликиран хемоглобин над 8 - НЗОК каза, че ще го промени за деца да бъде 7. Не ни устройва, искаме да бъде 6 - нашите деца да са здрави, активни и да живеят нормално. Не искаме да произвеждаме инвалиди", каза родителят на дете с диабет Мариана Ананиева в "България сутрин".

"Защо деца с аутизъм и Синдром на Даун да нямат право да ползват сензори, точно те имат нужда от аларма?! Другият критерий е за бременните - трябва да бъде установена бременност, за да бъде отпуснат сензор. Трябва да има превенция и няколко месеца преди зачеването кръвната захар да е нормална", подчерта още тя.

Ананиева обяви, че възнамеряват да заведат дело, ако Здравната каса не промени критериите. Детските ендокринолози категорично са на наша страна, те са тесните специалисти, отбеляза тя.

А НЗОК вече покрива 100% от цената на сензорите. 260 лева струва един сензор на нашия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase