Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа. Това заяви пред Нова тв бившият министър на икономиката Николай Василев.

Oще по темата
Той прогнозира, че икономическият растеж няма да бъде такъв, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре именно с растеж. „Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, добави Василев.  

Бившият министър на икономиката обаче коментира, че очаква положителен растеж. „България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта той.

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.

Коментар той направи и за актуализацията на бюджета. „Актуализацията е въпрос не толкова на пари, а на манталитет. Това, което правим със зърното, което аз пак не харесвам, е актуализация за над милиард лева. Ние приехме най-щедрия бюджет в историята на държавата и пак не ни стигат парите”, подчерта бившият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

данчо

преди 2 години

Какво да се готвим.Тоя Василев не знае ли,че от 30 години живеем в бедност.

94

Анонимен

преди 2 години

Като си видял пълната банкова сметка, не сметнал че го чака бедност.

93

Богати са

преди 2 години

Руските туристи хранят целият бизнес у нас на черноморието. Руските туристи са най-желаните платежоспособни клиенти.

fallback