Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Единни сме в оценката си за тази недопустима и братоубийствена война, както и за нашия призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, който е на посещение у нас.

Радев отбеляза, че войната причинява разрушения, взема жертви, но и срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа.

Единни сме заедно с Полша в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, това обаче не отменя отговорността пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство, да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет, посочи Радев.

Той коментира, че само преди дни президентът на Полша подписа Закона за отбрана на отечеството, разходите за отбраната за тази година се фиксират на 2.2% от БВП с тенденция да се увеличават и достигнат 4%. Сходни процеси текат в Румъния, отбеляза президентът.

Той коментира и че наред с новопридобитото модерно въоръжение, в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение, и отбеляза годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България.

По думите му особено критичен е проблемът с изтребителната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев. Той е разговарял с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на нашите МиГ-29.

Радев акцентира на необходимостта от инфраструктура и свързаност в района, особено енергийна.

На предстоящата Среща на върха ще предложим система от тръбопроводи за гориво да бъде изградена по цялото протежение на източния фланг, част от тези проекти могат да бъдат реализирани с финансовите механизми на Алианса, посочи той.

Радев засегна и темата за бежанците от Украйна, като посочи, че е наш дълг да им окажем помощ, както и на ЕС - да подкрепи страните, които ги приемат.

Правителството да разглежда възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население за Украйна - бронежилетки, каски, призова президентът.

Полският президент Анджей Дуда посочи, че светът ще накаже тези военни престъпления, които извършва Русия и напомни за санкциите на ЕС.

Моите сънародници гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардират цивилни, сгради, по същия начин се държи руската армия, това са убийства без прецедент, това е нещо, с което свободният свят никога няма да се помири, заяви той.

Дуда коментира, че главната тема е това, което сега и тук се случва до нашите граници. Той посочи, че руската агресия не се развива по начина, по който е планирал Путин за бързо завладяване на големите градове в Украйна.

По много начини се стремим да помогнем на Украйна, най-вече политически, така че Русия да почувства, че бруталното нарушаване на международното право не за първи път, действа по начин, който не може да бъде приет, каза още полският президент.

Това, което ще изправим пред Русия трябва да бъде дотолкова силно сдържащо, че здравият разум да победи империалната алчност и желание за разширяване, нарушаващо границите на други държави, изтъкна Анджей Дуда.

Той коментира, че предишният закон на Полша в областта на отбраната е бил остарял, затова в последните дни при пълно съгласие цялата политическа класа е имала единен подход по този нетърпящ отлагане проблем.

Дуда отбеляза и това, че европейските страни трябва да се освободят от "енергийния шантаж" на Русия - да създадем пълна диверсификация, така че да можем да избираме доставчик в зависимост от интересите си. По думите му в Полша вече са приети над 2 млн. бежанци от Украйна.

Коментари Напиши коментар

149

Анонимен

преди 6 месеца

Такива пудели на со рос като този Дуда не са добре дошли в БГ,защото не идват за нищо добро. Омитайта се в САЩ.

148

Анонимен

преди 6 месеца

да

147

Анонимен

преди 6 месеца

Българите се плашат от неизвестното, иначе сме изковали името си в историята, не напразно всички комшии ни мразят :))) Били сме като кучета всички съседи, дори руснаците се опитаха през ПСВ, тех също ги бихме :))