Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Няма единна позиция за пълно ембарго на вноса на петрол от Русия на днешните заседания на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в Брюксел. Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска.

„Няма единна позиция! Знаете, че България не подкрепя този тип санкции на този етап. Обсъждани са санкции също по отношение на олигарси, изкарване на всички банки от системата SWIFT. Общо взето знаете насоките, в които санкциите вече вървят. Няма конкретика още. Подозирам, че до края на седмицата колегите ще влязат в детайли на дискусията, за да могат нашите лидери да вземат решение“.

България няма да доставя муниции на Украйна, потвърди министърът на отбраната Драгомир Заков.

„По отношение на мунициите, вие знаете много добре, че министърът на отбраната не може да дарява, не може да предоставя сам. Трябва да има решение! Ако ме питате дали трябва, ще отговоря може би не като министър на отбраната, а като кариерен дипломат. Когато една срещу една държава има военна агресия, разбира се, тя има право да се защитава. Оттук нататък всяка отделна държава решава как ще помага, по какъв начин и с какви средства", посочи той, цитиран от БНР.

На днешния Съвет е приет новият стратегически компас на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase