Снимка: БГНЕС

В най-мрачната част от историята на Европа един малък народ, който спаси своята еврейска общност през Втората световна война, даде урок по хуманизъм на целия свят. Това заяви президентът Румен Радев по повод спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Темата бе във фокуса на срещата, проведена днес на "Дондуков" 2, между държавния глава и израелския писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, автор на редица биографични и исторически изследвания, в която участваха Яков Джераси и представители на българската еврейска общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Подвигът на българския народ, на държавния глава цар Борис III, парламента и Българската православна църква, от който догодина се навършват 80 години, заслужава своето достойно високо място в историческата памет на човечеството, бе общата позиция по време на разговора.

Проф. Бар-Зоар предложи догодина в Европейския парламент да бъде отбелязан Ден на България по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Писателят, разказал в книгата си "Извън хватката на Хитлер" историята за спасяването от гибел на близо 50 хиляди български евреи, сподели с държавния глава и идеята си за създаването на игрален филм, посветен на историческото събитие. Президентът Румен Радев изрази подкрепата си за тези инициативи, с които този хуманен акт на България и българския народ ще се превърне в достояние на много повече хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase