Снимка: БГНЕС

Спор в парламента при обсъждане на решението за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), изслушване и избор от Народното събрание (НС).

Това е второто решение, което депутатите приемат за процедурните правила. Първото беше одобрено на 16 февруари, като в него беше записан срок от 20 дни и той вече изчете, но без резултат. Така че днес отново депутатите приеха решение за избор на управител на БНБ, като записаха, че срокът за предлагане на кандидатурите ще е 7 дни.

По време на дебата Андрей Гюров от ПП посочи, че това е важна позиция и следва да бъде изпълнена държавнически и отговорно. С тези мотиви той настоя срокът за предложения да бъде удължен на 14 дни, но искането му не беше прието.

Той припомни, че при първото обсъждане избухна войната в Украйна и това промени приоритетите и в България.

"Това е геополитическа ситуация, която не може да бъде пренебрегната. Трябва да дадем достатъчно време да минат по нормален и отговорен начин дискусиите и заедно да стигнем до едно решение и бъдещият управител на БНБ да има мандат, който да не е на базата на прибързано гласуване в зала. Отговорното поведение е да седнем на масата на преговорите и най-добрият кандидат да спечели", мотивира се Гюров.

Цанчо Ганев от "Възраждане" отсече, че този срок няма да се използва за обсъждане, а ще вървят пазарлъци и партиите в коалицията ще си извиват един на друг ръцете.

Андрей Гюров обяви, че няма конкретен кандидат за поста, който да се изчаква.

"Ако беше така, вече щяхме да преминем към избор, желанието тук е да се отвори диалог. Мандатът на управителя на БНБ е изтекъл още миналата година и два парламента не избраха нов", припомни той.

Александър Иванов от ГЕРБ настоя, че е важно в кратък срок да се избере управител на БНБ, защото България върви към еврозоната и отлагането и даването още веднъж на максимален срок няма довод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase