fallback

Земеделци от Силистра предупредиха, че е вероятно цената на хляба да се повиши още. Причината е увеличението на цените на торовете и горивата. Международната несигурност също оказва влияние.

Александър Сабанов обработва 12 000 дка със зърнени култури и казва, че цената на торовете се е увеличила драстично за последната година.

"От миналата пролет досега поне 3 пъти нарасна цената на амониевата селитра, а сега, заради кризата в Украйна, се очаква да се повиши още. Високите цени на торовете ще повлекат след себе си цената на пшеницата и съответно на хляба", сподели той.

"Докато досега, себестойността на пшеницата, на царевицата, на слънчогледа беше от порядъка на 100-120 лева, сега, при тези цени на торовете, тя скача над 200 лева", заяви председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Кирил Боянов.

Допълнително ситуацията се усложнява и от растящите цени на горивата.

Затова земеделците от Добруджа призоваха властта да потърси начин за подпомагане.

"Би трябвало временно да се премахне ДДС-то върху торовете и горивата. Торовете, горивата, пестицидите, семената формират себестойността на тези култури в земеделието", уточни Боянов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Ако държавата не вземе мерки, може да се стигне и до фалити в сектора, предупреждават земеделците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

туз

преди 2 години

братята нато да ви помогнат

27

Анонимен

преди 2 години

да продължава Киро с промяната белким затрие тоя *** народ дето си го избра

26

Анонимен

преди 2 години

Нали искахте промяна, ето ви я?

fallback