fallback

За първи път от началото на войната в Украйна барелът суров петрол падна под 100 долара. Причина за това са напредващите преговори между Русия и Украйна. Дава ли това надежда за нормализиране на цените на горивата у нас?

Нешо Миладинов пътува всеки ден с колата си до работа и обратно.

Oще по темата
"Близо 7 литра за 20 лева. Колата ми не харчи много, горе-долу - 6. Това ще ми стигне за 100 км. Преди за 20 лв. не минавах 100 км, а много повече", сподели той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Дали обаче ще продължи да пътува със своя автомобил и занапред, за Нешо е под въпрос, защото му излиза все по-скъпо.

В последната седмица няма съществени промени на средната цена на горивата - около 2,95 лв. за дизел и 2,88 лв. за бензин, посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

За последното денонощие обаче барелът суров петрол падна до под 100 долара. За да се усети разлика и на бензиноколонките, трябва да мине определен период от време.

"В различните моменти това е между 14 и 20 дни, ако имаме постоянен тренд за намаляване или повишаване на цената. Това, което можем да кажем, е, че настоящите цени не са повлияни от това огромно поскъпване, което видяхме от 130-140 долара за барел. Нашите цени са най-ниските в ЕС", изтъкна Бенчев.

На фона на високите цени на горивата в световен мащаб - Швеция временно ще намали данъците върху горивата, а словенското правителство замразява максималните цени на горивата на дребно. В България обаче такива стъпки едва ли ще се предприемат.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Гледам и не вярвам

преди 2 години

В България били най ниски цените,ами заплатите какви са като в ЕС ли

47

Анонимен

преди 2 години

1/3 от цената на горивата са акциз и ДДС. Да се намалят те.

46

Анонимен

преди 2 години

Ей сега ще ви обадя на Херо Мустафа :)))

fallback