Снимка: БГНЕС

Българската нормативна уредба може да се оптимизира, за да се приобщят медицински специалисти бежанци от Украйна. Това мнение изрази в интервю за БНР Красимир Грудев, председател на Сдружението на частните болници.

По думите му има много желаещи такива специалисти да работят в България.

„Първата и то немалка пречка е езиковата компетентност. Знанието на български език е необходимо за защита на правата и на пациентите, и на самите лекари, ако има неблагоприятен развой на лечението на пациентите. Това е нещото, от което трябва да се започне“, посочи той.

Според Грудев могат да се организират дори неформални езикови курсове, например в градове като Варна и Бургас, където от години живеят украинци, които знаят много добре български.

„Немалко лекари са завършили в Украйна включително – лекари, които са учили в тамошни медицински университети и впоследствие са признати техните дипломи на базата на приравнителни изпити в България и те практикуват“, отбеляза още Грудев.

Един от начините за контакт с реалната здравна система и в процеса на подготовка за официална работа в нея е украинските медицински специалисти да работят като болногледачи, макар това да е вид заобикаляне на закона, поясни Красимир Грудев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase