fallback

Продължават проверките на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ на бомбоубежищата в цялата страна. Войната в Украйна постави на дневен ред състоянието на съоръженията, като се оказа, че повечето не са поддържани и не са годни за ползване.

Според варненци  бомбоубежищата в града не са достатъчни, за да приютят всички, предаде Bulgaria ON AIR.

От 77 бомбоубежища във Варна, 54 са използваемите, като трябва да им се направи частичен ремонт. Скривалищата могат да приютят едва 20% от населението. За жалост по-полемите като това в района на спирка Нептун са занемарени и трудно биха се възстановили.

"Те са годни за временно ползване. При евентуална нужда за няколко дни биха могли да се използват за защита на населението. Защо могат да приютят 20% от населението? Защото така е било предвидено по градоустройствен план. Било е предвиждано да е живее в мирно време, така че не сме се готвили за такава война, че да може да цялото население да бъде поместено в скривалища", обясни областният управител на Варна Благомир Коцев.

Едва 12 скривалища и укрития в община Русе са в приемливо състояние. Това излиза наяве от лист на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията". Кампусът на Русенския университет разполага с няколко скривалища и 3 бомбоубежища. Те са поддържани от русенския университет.

"Капацитетът на бомбоубежището, което е в ректората, е с възможност да побере 300 човека, но това, в което се намираме, е предвидено за щаб, който да контролира и от него да се извършват контролни замервания. Създава координация към всички останали. Това е като локационен център. На този етап извършва дейност и да предпази служителите на ректората, които да влязат при необходимост", поясни инж. Емил Янков.

В Шумен има само едно пригодно убежище, което е в добро техническо състояние и е годно за използване към момента. То се намира под сградата на голямо училище, но достъпа до него бе невъзможен. Иначе в града има над 20 такива обекта, но повечето, въпреки че са конструктивно здрави, са в изключително лошо състояние и не са поддържани от години.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен - В нашия блок един си го присламчи противоатомното към мазата си... - ...- като свирне сирената ще ви пуска вътре срещу рекет, по традиционен милицайски маниер!

21

Анонимен

преди 2 години

В нашия блок един си го присламчи противоатомното към мазата си. Но нали е поуицай и нямаше как да му фърлим един бой.

20

Млад и страстен

преди 2 години

На мен не ми отива да живея зле !На мен ми отива да живея живот !Истински здравословни проблеми всъщност нямам, въпреки че имам диагнози !Запознайте се с мен, за да разберете какъв човек съм !не слушайте хората, заради които България е поробена с поробена нация !

fallback