Близо 1500 са украинците, избягали от войната в Свети Влас. Хотелиери и местната власт призовават за помощ от държавата, тъй като бежанци продължават да пристигат, а помощите са недостатъчни.

Този хотел в Свети Влас отваря извънредно, за да приюти 120 бежанци. Днес с автобус пристигат още 50 души, роднини на вече настанените украинци. Собственичката на хотела обаче споделя, че вече не може да се справи с изхранването им, както и със сметките за ток. Получила е единствено боб, леща и брашно от БЧК.

"Тези 40 лева дали ще достигнат до нас? До този момент всичко е за моя сметка и на мои разноски, но разберете, че аз няма как да оставя тези хора гладни на улицата, навън е много студено", коментира пред Bulgaria ON AIR хотелиерът в Свети Влас Елена Андонова.

Людмила е избягала от бомбардировките в Киев и е благодарна, че тук са ги приютили.

"Много дълго пътувахме от Киев до румънската граница. Останахме там, не можахме да се върнем обратно. И с мъжа ми, и кучето пристигнахме тук. Без багаж, без нищо", разказа тя.

"Тук има много голяма база, но е неотопляема. Всеки е взел по едно семейство, но не могат да им платят сметките. Ако държавата беше направила нещо за самите хора по райони, по общини да поемат някакви сметки на хората, може би щяха да са повече настанените", каза Катя Крумова от Община Свети Влас.

В Свети Влас вече има два пункта за събиране на помощи за бежанците. Единият е в кметството. Нуждаят се от печки, одеяла , памперси, защото много бягат с децата си.

В Свети Влас очакват и мобилен екип на служба "Миграция”, за да регистрира бежанците на място, за да не се налага да пътуват до Бургас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase